Üniversitemiz ,Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu ve Nahçıvan Devlet Üniversitesi ortaklığında, Kars Antlaşmasının 100. yıldönümü dolayısıyla konferans düzenlendi.

Kars Antlaşması’nın 100’üncü yılı dolayısıyla Üniversitemiz ,Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu ve Nahçıvan Devlet Üniversitesi ortaklığında, “Kars Antlaşması’nın Tarihteki Önemi” konulu uluslararası konferans  düzenlendi.

Aynalı Köşk’te düzenlenen konferansa; Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Üniversitemiz Rektörü Prof.Dr.Hüsnü Kapu, Nahcivan Devlet Üniversitesi Rektörü Doç.Dr.Elburs İsayev, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün, İl Jandarma Komutanı Albay Hıdır Ayçiçek, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, protokol üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

İstiklal Marşımız ve Azerbaycan milli marşının okunması ile başlayan program, Nahcivan Devlet Üniversitesi Rektörü Doç.Dr.Elburs İsayev, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev, Üniversitemiz Rektörü Prof.Dr.Hüsnü Kapu ve Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.

Konferansta sunum yapan öğretim üyeleri ve konuları ise şu şekilde gerçekleştirildi:

• Prof. Dr. Kerem Karabulut “Kars Antlaşmasının günümüzün sosyo – ekonomik konularına yansımaları.

• Prof. Dr. Hacali Necefoğlu “Sosyal medyada Kars Antlaşması ve Ermeni yalanları
  • Doç. Dr. Nebahat Arslan, “26 Eylül – 13 Ekim 1921 tarihleri arasında yapılan Kars Antlaşmasının seyri”
  • Tarih üzerinde felsefe doktoru Doçent Elman Caferli “Kars Antlaşmasına beynelhalg ve regional ve rakursnal bakış”
  • Tarih üzerine felsefe doktoru Arzu Abdullayev “Kars Antlaşması: Tarihten günümüze”

Konferansın 2inci oturumunda ise;

• Prof. Dr. Selçuk Ural “”Resmi kaynaklarda Türkiye’nin Kafkasya politikasında yaşanan sorunlar”
  • Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur “Kafkaslarda barışın adı: Kars Antlaşması ve Nahçıvan’ın hukuku açısından analizi.
  • Tarih üzerine felsefe doktoru Doçent Elçin Zamanov “Kars Antlaşması: Nahçıvan’ın kurtuluşu uğrunda harbi – siyasi mübarizenin neticesi”
  • Dr. Öğretim Üyesi Nesrin Hangül, “Kazım Karabekir Paşa’nın kaleminden Kars Antlaşması
  • Dr. Öğretim Üyesi Muharrem Turp “Yusuf Kemal Tengirşenk’in kaleminden Moskova ve Kars Antlaşması

Cebrayil Hasanzade (Hukuk fenleri) Kafedrasının muallimi “Kars Antlaşmasının Şuşa Beyannamesine hukuku ve politoloji prosesler ve onların region için perspektivi” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.